Eläkkeiden ja työttömyysvakuutusten eurooppalainen mekanismi

Social Europe -verkkoehti julkaisi 6.3. 2019 kanadalaisen Filipe Duarten kirjoituksen uudesta "Euroopan työvoimaviranomainen" -nimisen mekanismin perustamisesta. Esitys on alustavasti hyväksytty Euroopan Parlamentisa 14.2. 2019. Tarkoitus on säännellä ja koordinoida työttömyys- ja eläkevakuutuksia ja Duarten mukaan "saada uutta elämää" Sosiaalisten Oikeuksien Eurooppalaiseen pilariin. Onko kysymys "Transfer-Unionin" mukaisesta rakenteesta vaiko varautumisesta uuteen määrälliseen elvytykseen (QE)? Onko sosiaalisempi Eurooppa alkamassa vihdoin toteutua? Saadaanko eläkeläisköyhyys vihdoin maanosassamme poistettua? Näihin kysymyksiin - ja moniin muihinkin - lienee lupa odottaa vastausta, kunhan ministerineuvosto ryhtyy toimiin  tämän aloitteen  merkeissä.


Allaoleva käännös perustuu Euroopan Unionin Romanian puheenjohtajakaudella saavutettuun alustavaan tulokseen erityisen eurooppalaisen mekanismin luomisesta työttömyysvakuutusten ja eläkkeiden yhteensovittamiseksi Euroopan Unionin alueella. Tiedotteen mukaan 
"
Euroopan työvoimaviranomainen:
Romanian puheenjohtajakausi saavuttaa väliaikaisen sopimuksen Euroopan parlamentin kanssa.

Neuvoston puheenjohtajavaltio Romania ja Euroopan parlamentti pääsivät 14.2. 2019 tänään väliaikaiseen sopimukseen asetuksesta Euroopan työvoimaviranomaisen perustamisesta. Tämän uuden elimen tavoitteena on tukea jäsenvaltioita EU: n säädösten täytäntöönpanossa työvoiman liikkuvuuden alalla kaikkialla unionissa ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa. Se tarjoaa myös tietoa työntekijöille ja työnantajille rajatylittävän työvoiman liikkuvuudesta ja siihen liittyvistä   monimutkaisista näkökohdista. Sopimus toimitetaan nyt jäsenvaltioiden edustajille EU: n neuvostossa hyväksyttäväksi."

Eläkkeiden eurooppalaistaminen ja työttömyysvakuutus
-   Filipe Duarte,  5. maaliskuuta 2019

Eläkkeiden ja työttömyysvakuutusten eurooppalainen mekanismi suojaisi heikossa asemassa olevia talouksia epäsymmetrisiltä häiriöiltä ja antaisi elämää Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarille.

Keskustelu Euroopan sosiaalisen ulottuvuuden tulevaisuudesta tarjoaa mahdollisuuden pohdiskella uusia poliittisia suuntaviivoja ja tutkimusta. Sosiaalisten oikeuksien eurooppalainen pilari (EPSR) määrittelee III luvussaan sosiaalisen suojelun ja osallisuuden periaatteet, joissa työttömyyskorvaukset sekä vanhuus- ja eläketulot kootaan yhteen. Tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta tavoitellaan  lisäämällä resursseja näille ohjelmille.

Euroopan komissio esitti maaliskuussa 2018 lainsäädäntöehdotuksen Euroopan työvoimaviranomaiselle (ELA) EPSR: n täytäntöönpanon vahvistamiseksi. Tämä oli edistysaskel Torinon prosessiin, joka käynnistettiin lokakuussa 2014 järjestetyssä korkean tason konferenssissa Italiassa. Ja viime vuoden kesäkuussa Euroopan Neuvosto hyväksyi suuntaviivat joilla uudistetaan sosiaalioturvajärjestelmien  sääntöjä ja koordinaatiota.

Näin ollen on harkittava uudelleenjakavaa eurooppalaista määrärahaa euroalueen jäsenvaltioille. Tohtorinväitöskirjassani "Kurinpitopolitiikka ja sosiaalisen kansalaisuuden oikeudet: tapaustutkimus vuoden 2008 talouskriisin vaikutuksesta Portugalin hyvinvointivaltioon", osoitti, että työmarkkinapolitiikat, kuten työttömyysvakuutus ja julkiset eläkejärjestelmät, ovat merkittävä ongelma EU: n toimielimille. Kestävyyteen liittyvät huolenaiheet, Portugalin ja muiden eteläisen Euroopan maiden julkisten eläkkeiden suuremmat menot sekä lisääntynyt epävarmojen työpaikkojen määrä, jotka liittyvät korkean työttömyyden kierteeseen, oikeuttavat uuden ja kattavan uudelleenjakojärjestelmän.
"Kurinpitopolitiikka ja sosiaalisen kansalaisuuden oikeudet: tapaustutkimus vuoden 2008 talouskriisin vaikutuksesta Portugalin hyvinvointivaltioon"

Komission ja neuvoston äskettäiset toimet tarjoavat perustan yhtenäiselle eurooppalaiselle eläkejärjestelmälle. ELA: n (Euroopan työvoimaviranomainen ELA) luominen ja EPSR: n toteuttaminen edustavat tällaista tilaisuutta.

Enemmän tasa-arvoa
Eurooppalainen vakuutusmekanismi vakuutuksiin perustuvien rahapalkkioiden - vanhuuseläkkeiden ja työttömyysvakuutusten - avulla voi auttaa ratkaisemaan taloudellista  kestävyyttä ja menoja koskevat huolenaiheet, joita troikka (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) käyttävät perustellakseen Portugalin julkisen eläkejärjestelmän rakenteellisia uudistuksia ja työmarkkinapolitiikkaa. Vakuutuksiin perustuvien uudelleenjakelumekanismien, kuten eläkkeiden ja työttömyysvakuutuksen, siirtäminen EU: n tasolle voi myös edistää yhteistä ja tasa-arvoisempaa poliittista kehystä, joka ei ole alttiina julkisen talouden  vakauttamisen syklisille riskeille, verotulojen vähenemiselle ja työttömyyden kasvulle väestön ikääntyessä.

On myös otettava huomioon verotusjärjestelmä, josta on keskusteltu komission julkaisemassa eurooppalaisessa työttömyysetuusjärjestelmässä. Kanadassa tuloveroa perii liittovaltion hallitus, myös maakuntien (paitsi Québec) puolesta, joka sitten hallinnoi ja jakaa uudelleen työttömyysetuuksia ja vanhuuseläkkeitä tukikelpoisille edunsaajille kaikissa osavaltioissa (Kanadassa provinsseissa) .  Vaikka EU: n jäsenvaltiot saattavat vastustaa kansallisten verotusjärjestelmiensä siirtämistä EU: n tasolle, vastustaen federalismia  ja siihen liittyvää huolta "itsemääräämisoikeuden" menettämisestä, tuloverotusta - joka progressiivista tai tasaverotusta - voidaan verrata tällaiseen eurooppalaiseen, verotukseen perustuvaan kattavaan vakuutusmekanismiin.

Vaihtoehtona on määritellä jäsenmaiden rahoitusosuudet tällaiseen järjestelyyn suhteessa niiden bruttokansantuotteeseen. Tämä olisi nykyaikainen ja edistyksellinen tapa rahoittaa työttömyyskorvauksia ja eläkemaksuja yksittäisten jäsenvaltioiden taloudellisen suorituskyvyn mukaan. Vahvempien talouksien kansalaiset antaisivat siten suuremman osuuden ehdotettuun eurooppalaiseen vakuutusmekanismiin.

Näin euroalueen jäsenvaltiot vapautettaisiin julkisen talouden alijäämän ja velan paineesta, ottaen huomioon Maastrichtin sopimuksen rajoitukset. Kuitenkin tarjoutuisi mahdollisuus käsitellä ongelman laajuutta, ennen kuin jouduttaisiin harkitsemaan usein itsetuhoisia poliittisia vastauksia kuten kansalliseen velkataakkaan liityviä leikkauksia ja rajoituksia.

itsetuhoisia poliittisia vastauksia

Kiistanalaista
Vuonna 2017 komissio ehdotti asetusta yleiseurooppalaisesta henkilökohtaisesta eläke-tuotteesta. Vaikka aloite edistäisi yleiseurooppalaista eläkkeiden kehystä, sitä ei ole tarkoitus korvata tai jopa yhdistää kansallisiin eläkejärjestelmiin. Euroopan rahasto- ja varainhoitoyhdistys (EFAMA) on korostanut joitakin tämän ehdotuksen etuja. Mutta kuten Thomas Piketty on sanonut, on kiistanalaista, ovatko tällaiset yksityiset rahoituseläke-tuotteet arvokkaita ja täydentävätkö ne kansallisia julkisia eläkejärjestelmiä. EFAMA on pitkäaikainen EU:n laajuisen, yhtenäisen eläkejärjestelmän puolestapuhuja ja sen ehdotukset koskevat pääomalähtöisiä eläkejärjestelyjä.

Eurooppalainen  palkansaajan eläkemaksujärjestelmä PAYGO-järjestelmä on suositeltavampi - samankaltainen kuin nykyiset kansalliset julkiset järjestelmät, joissa maksut vähennetään työntekijöiden palkasta työeläkmaksuihin ja  jotka perustuvat sukupolvien välisen solidaarisuuden periaatteeseen. PAYGO perustuu sosiaalisen kansalaisuuden oikeuksien käsitteelliseen kehykseen, jonka tavoitteena on vakauttaa tai jopa muuttaa markkinavoimien kielteisiä vaikutuksia, kuten tulojen eriarvoisuutta ja köyhyyttä eläkkeelle siirtyessä. Kirjassaan "Pääoma kahdeskymmenesensimmäisellä vuosisadalla" Piketty selittää, että PAYGOn  tuottoaste on määritelmän mukaan aina suhteessa talouden kasvuvauhtiin: huomenna eläkkeelle siirtyvien eläkkeiden määrä kasvaa keskipalkkojen noustessa”. Rahoituskriisin yhteydessä, kuten Euroopassa tapahtui lähes viisi vuotta vuodesta 2008 alkaen, PAYGO tarjoaa edelleen oikeuden varmaan eläketuloon.

Ehdotettu eurooppalainen uudelleenjakelutoiminto vakuutuksiin perustuvien korvausten - työttömyyskorvausten ja vanhuuseläkkeiden - osalta voidaan integroida uuteen ELA: aan, ja se on linjassa sosiaalisen suojelun ja EPSR: n sisältämien periaatteiden kanssa. Käynnistämisen  jälkeen viranomaisella tai muilla virastoilla olisi oltava edustustot kussakin jäsenvaltiossa, joka liittyy Euroopan uudelleenjako-toimintoon ja tarjoaa kansalaisilleen kansallista ja paikallista tukea.


Tietoa henkilöstä Filipe Duarte:
Filipe Duartella on tohtorin tutkinto Carletonin yliopistosta Kanadassa. Hänen kiinnostuksen kohteina ovat vertaileva sosiaalipolitiikka, hyvinvointivaltion poliittinen talous ja säästöpolitiikka.

(Käännös englannista: IR)

Kommentit

  1. Mitä Euroopan Unionin Sosiaalisten oikeuksien pilari sanoo III luvussa ekäihmisten oikeuksista?

    15. Vanhuuseläkkeet ja eläkkeet
    Eläkkeellä olevilla työntekijöillä ja itsenäisillä ammatinharjoittajilla on oikeus heidän työpanostaan vastaavaan eläkkeeseen ja varmistamaan riittävät tulot. Naisilla ja miehillä on oltava yhtäläiset mahdollisuudet saada eläkeoikeuksia.

    Jokaisella vanhuksella on oikeus resursseihin, jotka takaavat elämisen arvokkaasti.

    16. Terveydenhuolto
    Jokaisella on oikeus saada hyvissä ajoinedullinen, ennaltaehkäisevä ja parantava terveydenhuolto.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2019

"On tapahtunut pahin mahdollinen..."

Joulukuvia